2012. január 4., szerda

Szilveszter, Wolf Kati, záróvizsga

Madame Chauchat-nak nagyon jól telt a Szilveszter éjszaka. A barátaival töltötte először egy házi jellegű ünnepen, később pedig egy klubban, ahova máskor is gyakran szoktak járni. Az orosz hölgy ugyanakkor szilárdan meg volt arról győződve, hogy a december 31. "parti-imperatívusza" valójában nagyon hiábavaló és mondén dolog. Ugyan mi értelme az évnek pont ezen a napján ennyire kötelező jelleggel (mert az emberek többsége ezt igenis kötelezőnek érzi) partikba indulni? Miben különbözik ez az éjjel a többitől? Nyilván semmiben. Ennek ellenére jó volt kiruccanni az éjszakába. Nem volt mellékes az sem, hogy a választott éjszakai klub nem kisebb személyiségnek, mint magának Wolf Katinak adott otthont, aki egy rövid újévi koncerttel kedveskedett a közönségnek. Sőt - ahogy számos fotó is tanúskodik róla -, a koncert után is ott maradt bulizni a vidám fiatalokkal. Az orosz hölgy nem is gondolta volna róla, hogy ennyire "belevaló".
Az újévi láz elmúltával ismét elkezdődtek a szürke hétköznapok (véletlenül sem fehérek, mivel hó egyáltalán nem esett kb. karácsony előtt óta), amelyek egyet jelentettek Chauchat asszony számára a záróvizsgára (régi szóhasználattal: államvizsgára) való felkészüléssel. A dolog 3x10 tétel megtanulását (illetve átismétlését) foglalta magában a január 17-i vizsgáig. A 10-10-10 tétel a francia irodalom, nyelvészet és országismeret (civilizáció) területeit volt hivatott lefedni. A tanulás nem járt sok fáradsággal, mivel javarészt úgyis alaposan ismert dolgokról volt szó. Viszont le kellett ülni az íróasztal elé, ami elég szokatlannak tűnt... Az orosz hölgynek emellett lesz még egy apró vizsgája a modern regény elméletéről és a kánonjába tartozó néhány műről éppen a záróvizsga írásbelijének napján. Sajnos, ügyesebben nem lehetett megoldani.
Arra, hogy mi lesz a záróvizsga után, egyelőre még nem gondolt. Illetve gondolt, de felesleges lett volna emiatt emésztenie magát. Amúgy is sok stresszt okozott a várakozás az MA-jelentkezésekre. Legalább ezeknek lenne lassan eredményük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése